Kirigami sau arta de a tăia și îndoi hârtia

Kirigami sau arta de a tăia și îndoi hârtia, este o tehnică japoneză cu ajutorul căreia transformăm hârtia în lucruri minunate.
Un concept important în această artă il reprezintă simetria.

Spre deosebire de tehnica origami prin care hârtia prinde viață numai prin pliere, în kirigami ne este permisă tăierea dar și lipirea hârtiei. Se spune că această tehnică ar fi apărut pentru prima dată în templele japoneze ca o modalitate de a aduce ofrande zeilor.
În secolul XVII tehnica a fost recunoscută pe scară largă ca o adevărată formă de artă.
Atat japonezii cat și chinezii au creat modele kirigami pentru a reprezenta: bogăția, perfecțiunea, grația, eleganța dar și relația omului cu universul.

In SUA, tehnica a devenit populară abia mai târziu, respectiv în anii 1960 – 1970.

Cartea lui Florence Temko – „Creative Art of Papercutting” apărută în 1962 este primul ghid care introduce această tehnică de lucru cu hârtia din lumea asiatică pe continentul american.
Treptat, tehnica a fost îmbrățișată și de alte tradiții fiind folosită în combinație cu diverse alte tehnici de lucru. Bunraku, o formă de teatru de păpuși japonez, este făcut uneori cu modele de păpuși kirigami care dețin părți mobile. Tehnica germană de tăiere a hârtiei, scherenschnitte este deseori combinată cu kirigami pentru a obține siluete din hârtie frumos tăiate.

Deși mai puțin răspândită decât origami, tehnica kirigami se regăsește în multe exemple din jurul nostru.

Putem realiza diverse componente kirigami pentru a decora o felicitare, paginile unui album sau diverse pachete și cutii oferite cadou.

Tehnica se regăsește în curriculumul școlilor primare ajutându-i pe elevi să-și dezvolte abilitățile motorii vizuale, capacitatea de planificare, îndemanarea ș.a.

Cel mai răspândit exemplu de model kirigami realizat de cei mici îl reprezintă fulgii de zăpadă folosiți la decorarea ferestrelor în perioada Crăciunului.

kirigami, magia hârtiei
kirigami, magia hârtiei

Vă îmbrățișez cu drag și lumină ♡.

Dacă îți doreşti un articol realizat in atelierul meu, te invit să vizitezi magazinul și pagina mea de facebook aici.
Mulțumesc 🙂